אחד מהקליפים ש-CNN צילם, בזמן עצרת הניצחון של אובמה, הוא של ג'סי ג'יימס ג'קסון, האב, בוכה. במשך דקה וחצי או 2, פשוט רואים גבר שחור בגיל העמידה, עם דמעות זולגות מהעיניים. באותה מידה היו יכולים לצלם אותי היום בבוקר. עוד מקריאת נאום הניצחון של אובמה ונאום ההפסד של מקיין בעיתון, הרגשתי את עצמי מוצף, וכשראיתי את הנאום של אובמה לא יכולתי שלא לבכות מהתרגשות, כפי שראוי לעשות לנוכח חלומות, בלתי אפשריים כביכול בעולם ה"אמיתי", שמתגשמים גם אחרי שהתעוררת.
ועכשיו כל שנותר הוא להעיר דובים ממרבצם, ב-11 לנובמבר.
זה לא סתם גבר שחור בגיל העמידה. זה ג'סי ג'קסון. הוא נתן את כל חייו כדי שהרגע הזה יגיע. כל דמעה שלו מרכזת את דמם של מיליון קורבנות.
הנה קצת עליו: http://en.wikipedia.org/wiki/Jesse_Jackson
אף כי איני מסכימה עם חלקים מדרכו, פועלו מבורך.
ברור שזה ג'סי ג'קסון, וברור לי המעמד, ולכן זה מרגש עוד יותר ש-CNN מוכנים לצלם דבר כל כך סטאטי ולא טלוויזיוני כגבר שחור בגיל העמידה בוכה – בגלל שהוא מי שהוא והיום הוא מה שהיום.
מה שמצחיק הוא שבמקור כתבתי "ג'סי ג'יימס" – זה מה שקורה כשכותבים במקביל כתבה על המערב הפרוע. Damn you, ADD!
התרגשתי מאוד. אף אחד במעבדה שלי לא הבין על מה כל ההתרגשות שלי – נצמדתי לאינטרנט ולמספר קישורי live . לראות את ההמונים בפארק …איזו תחושת וודסטוק עברה מסך . מי שכתב את הפסקול כנראה עובד גם עבור הוליווד – אין הסבר אחר..הזכיר את 'הבית הלבן'. איזה יום היסטורי – הרבה אנשים לא האמינו – עד הרגע האחרון, פשוט לא האמינו שהוא יכול לעשות זאת. מהרגע הראשון שראיתי אותו במועמדות למפלגה הדמוקרטית – הייתי משוכנעת שהוא מועמד מנצח. אז הלכתי וקניתי את הספר האוטוביוגרפי הראשון שלו, משנת 95. אחרי הקריאה – היה לי ברור שהוא מועמד ע-נ-ק, מאוד ראוי ומאוד אינטילגנטי. השנים הקרובות יהיו מאוד מעניינות בארה"ב. הנה צפי קצרצר וכללי:
א. צבאית – ארה"ב מתקפלת מהיותה שוטר עולמי. אלא אם כן מדובר באסון עולמי סטייל המלחמה הקרה – ארה"ב תתמקד על סיוע הומניטרי וכלכלי – לא צבאי. וכן – ישראל תהיה על אש קטנה מבחינת הממשל בוושינגטון – ואתם יודעים מה – אין לי שום בעיה זה.
ב. חברתית – קהילות ומשפחות, עיירות, פרברים וארגוני מתנדבים – יהנו מפריחה, הישגים והתקדמות משמעותית. החברה האמריקאית הולכת לחגוג בשנים הקרובות – התוצאות אולי לא יהיו דרמטיות בשטח (כמו שאנחנו הישראלים אוהבים לחשוב שהן צריכות להראות) אבל בשביל האמריקאי הממוצע – יהיה מעולה, יהיה נחמד, יהיה חיובי – בשונה מאוד מהמצב כיום.
ג. כלכלית – אובאמה יעזור למעמד בינוני ומטה. מעט מאוד למעמד הכלכלי הגבוה ולתאגידים. ואכן כאן יהיה מאוד מעניין לראות – כמה באמת שווים העסקים הבינונים-הקטנים לחוסנה של ארה"ב ?. השנים האחרונות הוטו בצורה אינטנסיבית לטובת תאגידים – כולנו מכירים גלובליזציה, רשתות, וכולנו חושבים שאנו מכירים מה מניע את גלגלי הכלכלה הגלובלית – א-ב-ל , האם מעמד בינוני פורח בארה"ב משמעותו _הרבה_ יותר קניות וצרכנות קפטילסטית ? או רק קצת יותר ? ומה הקשר לשינוי אקלים ?
ותת סעיף ג' – 😉 הערכה זו קריטית להבנת התנהגות שווקי ההון – נאסדק ודומיהם מתבססים לגמרי על תאגידי ענק, בנקים וחברות ביטוח – הקשר שלהם לציבור הבינוני ומטה הוא עקיף למדי (דרך משקיעים ממסדיים בעיקר). לאלו מאיתנו שהמדדים השונים מענינים אותם, יתכן ואפיקים אחרים של השקעה יהיו עדיפים.
טוב, קצת ארוך….סורי (יש לי עוד הרבה רעיונות בעניין אובאמה, אבל לא בא לי להגזים). ואגב ג'סי ג'ימס – כתבה על המערב הפרוע או על איזה סרט? 🙂
שלכם ובשבילכם, רעות